Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на астмата

| обновено на 02.05.17 в 12:59
Снимка: Луиза Лазарова
От 11.00 ч. днес в Ботаническата градина ще бъде отбелязан Световния ден на астмата. Българското дружество по алергология (БДА), съвместно с Асоциацията на българите боледуващи от астма - АББА и Астра Занека ще представят актуални данни за заболеваемостта от астма в България и света. Лекар - специалист ще разкаже за причините за развитиие на болестта, симптомите и възможностите за терапия. Експерт от Ботаническата щградина ще представи информация за растения, които отделят полени и затрудняват дишането на пациентите с астма.

Също така, в столичния парк „Заимов“ ще се проведе събитието „Дишай свободно“ по случай Световния ден на асмата.

То се организира от Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА), алергия и ХОББ , заедно с „Грийнпийс“-България и екологично сдружение „За Земята“ по случай Деня на астмата – 2-ри май.

Към събитието ще се включи и представител на Алианс „Здраве и околна среда“ (Health and Environment Alliance, HEAL), който ще демонстрира как работят персонални мобилни устройства за замерване на фини прахови частици 2.5 (ФПЧ2.5).

Чистият въздух е право на всеки човек. А хората, живеещи с астма, алергия и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са първите граждани, ощетени от мръсния въздух.

Почти месец след като България беше осъдена за замърсения въздух, а в София се очакват работещи и бързи мерки срещу изключително високите нива на фини прахови частици, гражданските организации се обединяват за един по-чист въздух.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна