Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наръчник на активния гражданин разработват от неправителствената организация „Спаси София“

Снимка: БГНЕС

Наръчник на активния гражданин разработват  от неправителствената организация „Спаси София“. Причината да се заемат с проекта те свързват с това, че институциите често наричат своята пасивност „очакване на сигнали от граждани“.


Как да помогнем на институциите да работят, като заемем активна позиция и изпращаме сигналите си до тях – тоест какво представлява и как да използваме наръчника, обясни в ефира на „Хоризонт“  Борис Бонев от „Спаси София“: 


Целта е на едно място да съберем максимален брой контакти на институции, за да може, когато човек отвори страницата и види например неправилно спрял автомобил, веднага да знае към коя точно институция да се обърне.


Борис Бонев отбеляза, че наръчникът е предназначен и за активните, и за потенциално активните граждани:


Целта беше да улесним хората, които искат да бъдат активни граждани и искат да подават сигнали, но другото нещо, което беше наша цел, е тези, които случайно попаднат на нашата страница или просто от любопитство решат да я отворят и до този момент не са подавали сигнали, когато видят, че всъщност не е толкова трудно и че има наистина адресат, към който да се обърнат, за да подадат сигнал на някоя нередност, която се забелязали, това да ги провокира и те да започнат да бъдат активни граждани сигнализират на институциите .


Борис Бонев препоръча на гражданите да бъдат упорити при подаването на сигнали и да проследяват какво се случва с тях, след като попаднат в институциите. Наръчникът, който още се допълва, може да бъде открит на страницата на „Спаси София“.  



Повече подробности по темата може да научите от звуковия файл. Чуйте и анкетата на Еленица Маринова, която попита столичани знаят ли как да подават сигнали за нередности

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна