Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хиляди лица – една армия” – през обектива на военния фотограф Вяра Йовева

БНР Новини

Броени дни преди 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия, бе открита изложба с портретни фотографии на български военнослужещи. Военни учения, церемонии и ритуали са показани през обектива на първата жена фотограф на Министерство на отбраната Вяра Йовева. Тя успява да улови мига и да пресъздаде събитията в един кадър човешка емоция. Фотоизложбата е под патронажа на министъра на отбраната и може да бъде видяна до 8 май във Военния клуб в София.

СнимкаВърху проекта да покаже армията в човешка сила, Вяра работи от 2013 година:

Идеята е да покажа най-хубавото, действителността и хората в Българската армия. Най-лесно е да снимаш техниката, оръдието, как се стреля – атрактивното. Обаче зад тези машини стоят хора, а аз искам да ги покажа и чрез моите снимки да разкажа техния живот. Искам да мотивирам българските войници, защото те са всеотдайни, отдадени са на родината и гордо носят пагона.

СнимкаЗа Вяра работата й е повод за гордост, тъй като до сега не е имало друга жена фотограф в Министерство на отбраната, но и голямо професионално предизвикателство:

В началото беше трудно, защото ме гледаха с недоверие – едно плахо, слабо момиче с голяма чанта. Но стъпка по стъпка утвърдих моя почерк и начин на снимане. Обичам по-нестандартното и най-трудното, за да мога да бъде удовлетворена от работата ми.

СнимкаСтрастта й към фотографията се заражда случайно – след един подарен фотоапарат. Въпреки това Вяра намира в тази професия смисъла на живота си. Според нея най-важното за фотографа, въпреки тежестта на близо десеткилограмовата му чанта, е да остане незабелязан, но да улови мига с мерника на обектива си: „Трябва да чакаш, да дебнеш. Всяка усмивка, поглед или жест – трябва да го очакваш и да мислиш един ход напред.”

Дори заснемането на военни учения не плаши Вяра:

Не се страхувам, а дори се амбицирам. Отивайки някъде знам какво да очаквам и мисля с един ход напред. Винаги внимавам, защото е опасно – да не съм например под хеликоптер или близо до оръжие.

СнимкаСмелата фотографка е уловила с обектива си много емоции в иначе суровия армейски свят:

В повечето случаи фотографът създава история. Развълнувах се, когато трябваше да снимам последния полет на един генерал, защото имаше сантиментални чувства. Той беше събрал всичките си близки, приятели и познати, за да видят нещо, което ще направи за последен път. Той някога е летял, но неговият професионален край бе дошъл – това много ме разчувства.

СнимкаИ защото военните са хора с големи сърца, Вяра е посветила изложбата си и на една благотворителна кауза:

Имам идея да направя книга с всички снимки, която да продам благотворително, защото едно осемгодишно момиче има нужда от здравна помощ. Тя се казва Никита и е дъщеря на матрос от Военноморските сили. По този начин искам да помогна на това дете, което е болно от церебрална парализа и спешно се нуждае от финансова помощ за операция.

По повод 6 май, Вяра пожелава на своите колеги:

Да носят с гордост пагона си, да бъдат все така всеотдайни, предани и да обичат родината си, както досега!

Снимките са предоставени от Вяра Йовева


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени