Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андон Андонов: Новите изисквания на ЕК за големите горивни инсталации няма как да се постигнат със сегашните технологии

Снимка: Венелина Попова

Новите изисквания на Еврокомисията за вредните емисии няма как да се постигнат със сегашните технологии, каза пред "Хоризонт" директорът на „Мини Марица изток" инж. Андон Андонов.  От оглавяваното от него държавно дружество и ТЕЦ „Марица изток 2“ са изпратили в Българския енергиен холдинг становища за подписания от Еврокомисията доклад за вредните емисии от дейността на големите горивни инсталации. 

Според инженер Андонов, сегашните технологии не позволяват да се постигнат новите завишени изисквания за вредните емисии:
Четири години е много кратък период за такива технологии и за такова мащабно строителство, така че най-малко за нас трябва да е 15-20 години. В този гратисен период е възможно да се появят нови технологии, които да позволят изграждането на по-добри пречиствателни съоръжения, затова правителството  трябва да настоява за този срок на дерогация, допълни Андон Андонов.

Теодора Стоянова от "Грийнпийс" изрази мнение, че двете по-модерни централи в комплекса "Марица изток" ще могат с малки инвестиции да влязат в новите разписани норми:
Старите централи най-вероятно ще трябва да инвестират повече. Ще се радваме да видим тези доклади, които Министерството на енергетиката каза, че са изготвили, за да цитират тези суми. Интересно ни е да видим всъщност на какво те базират анализа си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна