Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

63% от зрителите на телевизионния дебат снощи дават преднина на кандидат-президента Еманюел Макрон

| обновено на 04.05.17 в 08:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономика, тероризъм, образование и Европа. Това бяха темите в проведения снощи телевизионен дебат между претендентите за президентския пост във Франция – Марин Льо Пен и Еманюел Макрон.

Социологическо проучване след дебата показва, че според 63% от зрителите центристът Еманюел Макрон е бил по-убедителният участник. 34 на сто смятат това за представянето на кандидата на крайната десница Марин Льо Пен.

Двамата изразиха остро несъгласие по темата сигурност. Марин Льо Пен отправи следното обвинение към опонента си:

Сигурността и тероризмът са жизненоважни въпроси, които напълно липсват от вашия манифест. Няма предложения, които биха издържали на подробен анализ. Това означава, че не искате да гарантирате физическата сигурност на нашите драги сънародници и битката срещу ислямисткия фундаментализъм. И знам защо. За да се борим срещу тероризма, първо, веднага трябва да си възвърнем границите. Това е нещо, което бих направила веднага след като поема властта.

Еманюел Макрон отговори по следния начин:

Предлагате на страната разделение и гражданска война. Борбата срещу тероризма не означава да паднете в капана на гражданската война, който сте ни заложили, и който предлагате, като разделяте френския народ и като обиждате французите заради тяхната религия, и разпалвате конфликти в нашата страна. Аз никога, никога няма да допусна подобно нещо.

Взаимните обиди обаче не спряха дотук. Марин Льо Пен отново заяви, че Еманюел Макрон е "вторият Оланд":

Политическия избор, който французите трябва да направят, е ясен: Г-н Макрон е кандидатът на разюздената глобализация, "юберизирането" на обществото, несигурността, социалната жестокост, на войната на всеки срещу всеки, на икономическото плячкосване от големите компании, разчленяването на Франция от големите финансовите интереси и комунитаризъм. И всичко това се ръководи от г-н Оланд, който стои зад всичко това по най-очевидния начин. Франция, която предлагате, не е Франция наистина, а един пазар, където всеки е във война с всеки. Където французите ще трябва да се борят, за да запазят работните си места, изправени пред командированите работници. Предприятията в различните сектори ще трябва да се противопоставят едни на други за най-ниските заплати или най-дългите работни часове, в опит за запазване на пазарите. Това въобще не е моята визия.

Еманюел Макрон пък от своя страна коментира стратегията на Льо Пен, която според него се основава на лъжи:

"Забележителното" в стратегията ви – и това е предвидимо и продължава от десетилетия – е да казвате много лъжи и да казвате какво не е наред в страната, но не предлагате нищо. Първо – кой манипулира страха от самото начало? Вие. Кой си играе със страха на нашите сънародници, що се отнася до тероризма и т.н.? Вие. Жрицата на страха седи срещу мен. Програмата Ви включва да кажете на французите: "Този човек е ужасен", да ги опетните, да водите лъжлива кампания. Програмата ви се цели в страха и в лъжите. От това се храните Вие и баща ви. От това се храни френската крайна десница и което Ви роди. И аз не искам това за моята страна. Защото моята Франция струва повече от това.

Вторият тур на президентските избори във Франция е насрочен за седми май.

Всички наблюдатели са категорични, че това е най-силният, силов и брутален дебат, откакто такива се провеждат във Франция – началото на 80-те, коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" журналистът Влади Николов, който изтъкна, че медиите във Франция са оприличили дебата на "боксов мач", в който атаките са започнали от първата реплика.

Досега се смяташе, че тези дебати не предвиждат много гласове, особено в края, но цялата кампания е особена и самите избори са уникални, така че ще се гласове от една доста голяма част, от онези, които смятаха досега да се въздържат

Едно е ясно - митът за някакви ораторски умения, които Льо Пен е наследила от баща си, просто се пречупи. Цяла Франция, Европа и света станахме свидетели на нещо много грозно, което не ни хареса. Този стил ала Тръмп някакси тук не минава, защото хората са с друга нагласа.

Разлика между двамата кандидати в момента е около 60/40  но тя е важна и за парламентарните избори, които идват след президентските. Резултатите са важни за комфортно упрамление на Макрон, а и за да се откаже "палмата" на реална опозиция на партията на Льо Пен, коментира той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени