Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха още снаряди в район "Тракия", военни откараха находките

| обновено на 04.05.17 в 16:52

10 са общо снарядите , открити през последните дни в район "Тракия". 

Два часа продължи днешната операцията на военните. Седем са  боеприпасите открити само днес , но те са обезвредени и отнесени, съобщиха от пресцентъра на пловдивската полиция. От военното министерство уточниха, че са са иззети 3 броя авиационни бомби с размери 120/30 см; 3 броя 88-мм корозирали снаряди за мини или минохвъргачки; 1 брой 100 мм снаряд.

Георадар на водоснабдителното дружество също беше на мястото, за да обследва мястото на 5 метра дълбочина. Резултатите са предадени на специалистите за анализ, уточни главният инженер на ВиК - Пловдив Антон Гълъбов. 

Боеприпасите бяха открити тази сутрин между блоковете 244 и 248 в микрорайон А 12, след като вчера военни сапьори обезвредиха три стари авиобомби на същото място.  За находките в 9 часа са сигнализирали работниците, които днес подновили работата в терена, съобщиха от полицията. 

Първият сигнал е бил за снаряд с дължина 1 метър и диаметър 30 сантиметра и втори – около 20 сантиметра. Мястото отново беше отцепено. 

Процедурата по отстраняването на боеприасите започна в 13 часа. Жителите на близките блокове бяха предупредени да напуснат домовете си, а търговските обекти временно да затворят. 

Предприети бяха и мерки относно детска градина "Велимира" , като децата са в по-далечното от отцепения периметър крило на сградата. Временно трафикът на автомобили и градски транспорт по част от улица "Поручик Боян Ботев" беше пренасочен. 

Районният кмет Костадин Димитров заяви, че ще настоява пред военните да проверят по-голям периметър. Хората от квартала помнят, че на това място е имало старо летище.

Загражденията на мястото ще останат, тъй като предстоят още проучвания. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна