Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Трифонов отбелязва 70-годишен юбилей

Когато кажем Филип Трифонов, първата асоциация са ролите на актьора в два обичани български филма: "Момчето си отива" и "Оркестър без име". Днес Филип Трифонов отбелязва своя 70-годишен юбилей, а точно след седмица - на 11 май, ще го отпразнува в "Сити Марк Арт Център" заедно с най-близките си хора и с публиката, която е останала вярна през годините. Актьорът е подготвил специална програма, ще има и премиера на филм, който той е снимал преди 30 години - в далечната 1987-а, озаглавен "Немска постановка". Какво сподели Филип Трифонов за Апостол Карамитев, в чийто клас учи, когато следва във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ), както и за сбъднатите и несбъднатите мечти:

Като ме попитат за Апостол Карамитев, си мисля, че съм избраник на съдбата. При мен нещата трудно стават, но нещо като си наумиш в даден момент изведнъж обаче става най-хубавото. Не знаех как ще продължа след казармата. По начало от малък знаех, че ще избягам от България, някъде в Западна Германия, по-големите ми приятели бягаха нататък. Защото не съм от такова семейство та да имам прогрес тук. Като почнах в киното като общ работник, беше приятно искаха асистент оператор да ставам. След казармата кандидатствах архитектура, с тройка по математика и четворка по рисуване... нямаше да ме приемат. Не можех вече да мисля за бягство, защото имах вече възрастни родители, нямаше на кого да ги оставя. И попаднах в класа на Апостол Карамитев. Този човек много се беше мъчил в професията, много знаеше и ни го даваше на готово.

Още от разказа на Филип Трифонов очаквайте в предаването "Арте Вива", което се излъчва в събота, след новините в 15:00 ч.!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени