Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Българският премиер Бойко Борисов ще ръководи третото си правителство за осем години, след като парламентът одобри коалиция между десноцентристкия ГЕРБ на премиера и три крайнодесни партии, пише в. "Файненшъл таймс". 57-годишният премиер трябва да балансира целта на своята партия за задълбочаване на интеграцията с ЕС и желанието на патриотите за укрепване на връзките с Русия, отбелязва вестникът. "Файненшъл таймс" припомня, че Валери Симеонов бе заснет по време на предизборната кампания да гони български етнически турци, които искаха да минат през границата, за да гласуват.

Финалът на предизборната кампания във Франция в навечерието на втория тур на президентските избори е водеща тема за френските издания. Списание "Нувел обсерватьор" публикува прощално интервю с Франсоа Оланд. Той споделя, че веднага щом е заел президентския пост, си е дал сметка, че французите не искат един обикновен президент, а изпитват носталгия по Франсоа Митеран, че искат един мистериозен, тайнствен и недостижим принц. "А това не е в моя стил", казва Оланд. Вестник "Фигаро" съобщава, че той ще проследи резултатите от изборите в неделя в компанията на всички министри от кабинета на Бернар Казньов.

Румънските вестници пишат за отмяната на спорните изменения в законопроекта за помилването, предизвикали масови протести през зимата. Сенаторите от правната комисия дадоха крачка назад и вече няма да спасяват корумпираните, пише в. "Ромъния либера". Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обобщи, че "е надделял разумът" с анулирането на спорните изменения, пише "Гъндул".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени