Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакерска атака срещу Макрон преди втория тур на президентските избори във Франция

Екипът на Макрон: Вмъкнати са и фалшиви документи

| обновено на 06.05.17 в 12:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди документи от предизборната кампания на Еманюел Макрон се появиха в интернет снощи, четири минути преди официалния край на кампанията. Изтеклата информация е предимно вътрешна - имейли, счетоводни сметки, снимки и прикачени файлове. Името на потребителя е ЕМЛийкс.

Документите веднага бяха разнесени в Туитър от активисти от крайната десница, чиято лидерка Марин льо Пен ще се изправи срещу Макрон на балотажа утре. Екипът на кандидата определи атаката като "масирана и съгласувана" и уточни, че сред легалните документи са вмъкнати и фалшиви с цел да дезинформират. Френската избирателна комисия, която днес заседава извънредно, препоръча на медиите да не публикуват документите преди резултатите в неделя.

Вчера Макрон заведе жалба след обвиненията в ефир на Льо Пен, че притежава офшорни сметки на Бахамите.
Във Франция днес е ден за размисъл преди втория тур на президентските избори.
Кандидат-президентската кампания е разочаровала мнозинството от французите, както сочат анкетите. Прогнозите са за понижена избирателна активност на утрешния балотажа, но Макрон е сочен за почти сигурен победител с около 62% от гласовете.

Напрежението и конфликтите владяха до последните ѝ часове френската кандидат-президентска кампания. Днешният ден приканва към размисъл най-вече колебаещите се избиратели пред балотажа в неделя. Прогнозите са за по-ниска активност от тази на първия тур. Възможен е и рекорд на бели и невалидни бюлетини.
Последните проучвания предрекоха ясна победа за центриста Еманюел Макрон с около 62% гласове. В последното си интервю пред "Медиапарт" той призна, че не се надява на същата подкрепа като за Жак Ширак срещу националиста Жан-Мари льо Пен през 2002 г.  Макрон се издигна в сондажите след телевизионния дебат в сряда, който се запомни с небивалата агресия на съперницата му Марин льо Пен. Националистката явно е загубила от нападателната си стратегия, разочаровала и съпартийците ѝ. Вчера тя беше блокирана и освиркана в прочутата Реймска катедрала и не се яви на последното си интервю.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна