Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов: Първият законопроект на ГЕРБ в НС ще е за въвеждане на изцяло мажоритарна избирателна система

ГЕРБ ще внесат и закона за концесиите, върху който има наложено президентско вето

| обновено на 06.05.17 в 16:30
Снимка: БГНЕС

Първият законопроект, който ГЕРБ ще внесат за разглеждане следващата седмица в парламента е за въвеждане на мажоритарна избирателна система. Това каза в Златоград председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Това е поет ангажимент още в края на 43 парламент, който ние сме обещавали през цялото време и на кампанията  изцяло мажоритарна система! Не знам дали ще намери съответната парламентарна подкрепа, но ние сме длъжни да опитаме. Вторият законопроект, който е изключително важен, е Законът за концесиите. След като беше наложено ветото на президента и вече беше разпуснат 43-ият парламент, нямаше как да се изпълни конституционната разпоредба - да мине за повторно гледане в българския парламент и сега с новия парламент трябва да извървим цялата процедура. 


Цветан Цветанов обясни, че ГЕРБ ще внесат и закона за концесиите, върху който има наложено президентско вето.

Проблемът  в момента е, че с това вето, ако не влезе този законопроект в българския парламент, на България ще бъде наложена наказателна процедура от Брюксел. Ангажиментът е да изпълним това, което са ни дали като мандат нашите избиратели, а това е да няма санкции срещу България.


Това не е първият път, в който ГЕРБ предлагат приемането на мажоритарен вот. 
На два пъти ГЕРБ опитаха с прокарването на мажоритарния вот. Непосредствено след референдума от ноември 2016-та, ГЕРБ подкрепиха идеите. 
Но през януари 2017-та комисията по правни въпроси в предишния парламент блокира приемането. Ден след това ГЕРБ внесоха законопроект, който предвиждаше мажоритарен избор в два тура и 240 едномандатни района - всички в България. 
Предложението предвиждаше на балотаж да се явяват двамата претенденти с най-висока подкрепа. Избран трябваше да е онзи с по-голям брой действителни гласове. До обсъждане в комисия обаче не се стигна заради пререкания. Законопроектът остана необсъден заради предсрочните избори

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна