Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български филм получи награда на фестивал в Кипър

Ново отличие за българското кино донесе 15-ият Международен кино фестивал “Кипърски филмови дни”. С наградата за най-добър режисьор бе отличена Ралица Петрова за нейния филм “Безбог”.

Българската режисьорка спечели голямата награда на международния фестивал в Кипър в конкуренция с авторите на 12 филма. В работата й над филма “Безбог” бе откроено мрачното и смущаващо изобразяване на човешки същества, които са затворници на едно корумпирано общество, както и дръзкият мизансцен, бе посочено в мотивите за решението на международното жури да признае българката за най-добър режисьор.

“Безбог” вече е носител на много международни награди – от „София филм фест“ и филмови фестивали в Локорно, Сараево, Стокхолм и други.

Ежегодният Международен фестивал “Кипърски филмови дни” е най-голямата кино среща в Кипър на творци и филми от трите съседни континента Европа, Азия и Африка. Негов организатор е Министерството на образованието и културата на Кипър. В 15-то му издание, което продължи 10 дни и завърши късно снощи с церемонията по награждането, участваха филми от Франция, Великобритания, Италия, Гърция, Белгия, Иран, Израел и други. Всички те са премиерни продукции за 2016 и 2017 г.

Две големи награди отличиха кипърското кино. Наградата за най-добър филм за 2017 г. получи филмът „Розмари“ на кипърския режисьор Адонис Флоридис, а наградата на публиката бе спечелена от филма “Момче на мост” на кипърския режисьор Петрос Хараламбус.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна