Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват обиски във всички казарми в Германия заради намерени нацистки символи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички казарми на германската армия ще бъдат обискирани, след като в няколко от тях бяха намерени нацистки символи. Това наредиха разследващите скандала с теористична заплаха в Бундесвера. Преди дни бе задържан лейтенант, имал планове да убие президента, министри, обществени лидери и да извърши атентат, който да припише на бежанци.

Скандалът с арестувания 28-годишен лейтенант след разкрития, че е готвел атентати срещу видни германски политици, продължава. След ареста му са обискирани 16 обекта в Австрия, Германия и Франция и са иззети големи количества муниции и оръжия. Над 1000 патрона е успял да изнесе тайно войникът от казармата си в Елзас, като според разследващите това не може да стане без помощ на други военни.

При обиск на няколко казарми в Германия са открити нацистки символи, което е причина за издаване на заповедта за обиск на всички обекти на Бундесвера. Проверката трябва да приключи на 16 май.

Военният министър на Германия Урсула фон дер Лайен призова всички служещи в Бундесвера да подкрепят разследването. „Става дума за честта на германската армия. Призовавам всички – от генерали до обикновени редници да помогнат в разследването“, заяви тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна