Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски и световни лидери поздравяват новия френски президент

| обновено на 08.05.17 в 12:03
От цял свят продължават поздравленията за победата на Макрон .

Първа това направи канцлерът на Германия Ангела Меркел.  В телефонен разговор тя определи избора на французите като ясен израз на подкрепа за Европа.


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави французите, които, цитирам, са избрали "свободата, братството и равенството и са казали "не" на тиранията на фалшивите новини".

В поздравителното си писмо председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се обърна към Макрон със „скъпи приятелю“ и заяви, че двамата споделят общи цели за прогресивна и силна Европа, която защитава всички граждани.


Франция накара Европа да потрепери, макар да не се съмнявах, че накрая тя ще постигне исторически успех, заяви лидерът на Либералите Ги Верховщад.

Той пожела на Макрон парламентарно мнозинство, което да му позволи да реформира Франция, след като движението на спечелилия центрист се присъедини към Алианса на либералите.


Изборите показаха, че хората са готови да се борят срещу екстремизма и популизма, коментира председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер.


Най-лошото беше избегнато, но победата има горчив вкус - написа лидера на социалистите в ЕП Джани Питела, по повод големия брой гласове, събрала Марин Льо Пен.


Във всеки случай Макрон предотврати катастрофата, коментира пред РТЛ министър-председателят на съседна Белгия Шарл Мишел.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че с нетърпение очаква да се види с новия френски президент на предстоящата среща на върха на Алианса в Брюксел на 25 май.


Като "инвестиция в бъдещето" определи, от своя страна, избора на французите върховният представител на Евросъюза по външната политика Федерика Могерини.

Макрон беше поздравен и от британския премиер Тереза Мей, американския президент Доналд Тръмп и канадския премиер Джъстин Трюдо.

В посланието си китайският президент Си Цзинпин заяви, че Китай иска да работи за повишаване на стратегическото партньорство с Франция.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна