Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската Консервативна партия отново ще обещае да сведе нетната миграция под 100 000 годишно в предизборната си платформа

Снимка: вестник

Британската Консервативна партия отново ще обещае да сведе нетната миграция под 100 000 годишно в предизборната си платформа, въпреки че напоследък усилено се говореше, че торите ще се откажат от тази цел.

В неделя министърът на вътрешните работи Амбър Ръд отказа да отговори дали обещанието за свеждане на миграцията под 100 000, залегнало в предишните общи избори, ще остане в сила и сега. Преди това въпросът отнове бе повдигнат след изявление на министъра на културата Карън Брадли, че важното за миграцията не са бройките, а гаранцията, че Великобритания ще разполага с квалифицираните работници, от които има нужда.

Журналисти от БиБиСи обаче съобщиха тази сутрин, че са получили сигурна информация, че обещанието ще остане в предизборната платформа на торите. Поставената цел от бившия премиер Дейвид Камерън още през 2010 година никога не бе постигната, като последните данни показват, че нетната миграция възлиза на 273 000 годишно. Предизборната платформа на консерваторите на премиера Тереза Мей се очаква да бъде официално оповестена следващата седмица. Извънредните общи избори са насрочени за 8 юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна