Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 200 мигранти вероятно са загинали в Средиземно море през уикенда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 200 мигранти вероятно са загинали в Средиземно море през уикенда, според оцелели в Либия и Италия, предаде Ройтерс. Няколко тела, включително на бебе, бяха изхвърлени на либийски плаж.

Около 7500 души са били спасени във водите край Либия от четвъртък до днес, по данни на италианската и либийската брегови охрани. Две групи оцелели заявили, че стотици се удавили, след като гумените им лодки започнали да изпускат въздух.

Днес около 540 мигранти бяха докарани на брега в Катания, Сицилия.

Говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Медеа Савари заяви, че броят на загиналите в Средиземно море за тази година е повече от 1150. Тя допълни още, че нарастващият брой сирийски семейства поемат по пътя през морето за Италия, поради продължаващите боеве в Сирия и фактът, че Либия е нестабилна за бежанците страна:

Свидетели сме на леко повишение в броя на сирийците, пристигащи през последните седмици в Италия. Това потвърждава факта, че или тези бежанци са живели в Либия и условията там не са били достатъчно сигурни за тях и те са поели по този опасен път през Средиземно море. Или пък бежанците, които са останали в Сирия, но, поради влошаването на конфликта, са взели ужасното решение да напуснат страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна