Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ предлагат 240 едномандатни избирателни района и активна регистрация за българите в чужбина

Предложена е и субсидия от 1 лев за получен глас

| обновено на 10.05.17 в 15:23
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ внесоха в парламента законопроект за промени в изборните правила за въвеждане на пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предвижда се и активна регистрация за българите, които живеят в чужбина.

Страната ще е разделена на 240 едномандатни избирателни района, във всеки един от които да се проведе мажоритарен избор в два тура. Президентът ще определя границите на районите с указ. Всеки район ще си има районна избирателна комисия, която да се състои от 13 члена. За сънародниците ни зад граница ще има активна регистрация:

Която да даде точната картина на активните български избиратели извън територията на страната, обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ и уточни:

Активната регистрация ще даде възможност за разработването на избирателен списък на българите в чужбина.

Гласуването ще бъде по тяхното последно постоянно местоживеене. Затова ще се даде възможност за електронно дистанционно гласуване и електронно машинно гласуване.

Коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението – Обединените патриоти – не подкрепят предложението за изцяло мажоритарен избор, обясни депутатът Искрен Веселинов:

Това води до изкривяване на политическата система, до създаване на еднопартиен или двупартиен модел, тази система е характерна предимно за тоталитарни общества като комунистическа България, или както съществуват и други изборни системи, както немската система, която позволява едновременно гласуване за мажоритарен и за пропорционален кандидат.

Въпросът бил обсъждан и по време на преговорите за правителство, каза Веселинов и затова не виждал проблем по темата в коалицията. 

Партията на Веселин Марешки също ще подкрепи промените. 

Това е волята на народа и ние ще я подкрепим в зала и се надявам да се събере мнозинство.

От ДПС Мустафа Карадайъ поиска по-широко обсъждане.

А Корнелия Нинова от БСП припомни, 

че сме за мажоритарно смесена система и в рамките на обсъждането на този законопроект ще внесем свои предложения.

ГЕРБ предлагат още субсидия от 1 лев за получен глас. Цветан Цветанов подчерта:

Внасяме този законопроект. Надяваме се, че ще имаме съпричастност и от останалите парламентарни групи, които заявяваха принципната си позиция и ще подкрепят референдума.
ГЕРБ излизат и с друга инициатива – за промени в Закона за концесиите. Но те ще бъдат обявени след консултации с Обединените патриоти. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна