Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

UniCredit излезе на печалба от близо 1 млрд. евро в началото на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата по активи италианска банка отчете изненадващо голяма нетна печалба от близо 1 млрд. евро през първото тримесечие на настоящата година, след като само тримесечие по-рано тя излезе на рекордна загуба от над 13 млрд. евро. Солидният финансов резултат се дължи на изчистване на финансовия баланс, засилване на капиталовата база и увеличаване на рентабилността.

Печалбата на UniCredit за първите три месеца на годината достигна 907 млн. евро в сравнение с печалба от 406 млн. евро година по-рано и след като през четвъртото тримесечие на 2016-а година банката отчете огромна загуба в размер на 13,56 млрд. евро. Средните очаквания на финансовите пазари бяха за по-скромна по размер печалба от около 612 млн. евро.

Трябва да се има предвид, че солидната загуба в края на предходната година се дължеше основно на еднократни разходи за заделените от UniCredit провизии за т.нар. "лоши заеми" в размер на 12,2 млрд. евро.

Добрите финансови резултати в началото на настоящата година са факт, след като през февруари водещият италиански кредитори приключи успешно емитирането на свои нови акции за цели 13 млрд. евро - една от най-големите по рода си сделки в Европа.

Заделените провизии за лоши кредити през първото тримесечие възлизат на 670 млн. евро спрямо 760 млн. евро година по-рано (понижение с 12%), след като банката успя да изчисти финансовия баланс, което доведе до нетни загуби от 11,8 млрд. евро през миналата година.

В същото време нетните приходи от лихви намаляват с 2,5% до 2,56 млрд. евро, докато приходите от такси и комисионни нарастват до 1,48 млрд. евро. Банката се опитва да генерира по-високи приходи от такси и комисионни, за да компенсира спада на постъпленията от нейната кредитна дейност, която беше тежко засегнатата от прекалено ниските и дори отрицателни лихви.

Общите приходи на UniCredit също надвишават очакванията, достигайки 4,8 млрд. евро.

Италианският кредитор посочи, че нивото на капиталова адекватност остава в 11,45% към края на месец март благодарение на огромната емисия на нови нейни акции за 13 млрд. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна