Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важни за българското председателство срещи в Брюксел

Малина Едрева и Таня Христова за кохезионната политика, Европа на регионите и видимостта на българските градове

| обновено на 12.05.17 в 15:07
Малина Едрева и Таня Христова
В Брюксел продължава 123-тата сесия на Европейския комитет на регионите, на която се обсъждат бъдещето на политиката на сближаване и съдбата на кохезионните фондове след 2020. В дебатите през първия ден се включи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, а днес обсъжданията продължават в присъствието на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, който отговаря за бюджета на съюза.

За българската делегация в Комитета на регионите предстоят две важни срещи, на които акцент ще бъде предстоящото българско председателство – едната е с председателя на комитета Марку Маркула, другата – с делегациите на другите две държави членки, на които им предстои председателство – Австрия и Естония.

В специалното изнесено студио на Радио София в Студио 3 на Европарламента (където се провеждат официалните сесии на Комитета на регионите) по този повод гостуваха Малина Едрева (като представител на Столичната община в комитета), която наскоро бе избрана на престижната позиция заместни-председател на Комитета на регионите и Таня Христова, кмет на Габрово и ръководител на българската делегация. Разговорът с тях започна от това, че „няма нищо по-голямо от регионите“ и че наистина нашия континент е Европа на регионите и продължихме с тяхната задача да остстояват онези европейски политики, които са значими и важни за живота на хората.

Таня Христова говори за дискусията за бъдещето на така важната за България кохезионна политика след 2020 (защото сега се залагат основите на това, което ще се случва тогава) и за сериозния и тежък дебат, разтресен от Брекзит, защото излизането на Великобритания засяга (особено силно финансово) кохезионната политика, заедно с предизвикателствата на миграцията и не особено оптимистичните тенденции в тази насока. Кохезионната политика не трябва да бъде изкривявана, а напротив  - структурирана.

Малина Едрева добави, че за да се постигне съгласие за развитието на регионите, трябва да се акцентира на това силните региони да работят с по-слабите, за да може кохезията да е факт след 10 години. Да няма изключване и ограничаване, а възможности.

Кохезионната политика ще бъде и един от акцентите на българското председателство през 2018 година, (вероятно) заедно с теми като Западните Балкани и Бялата книга с петте сценария за бъдещето на Европа. Тук Малина Едрева разказва за видимостта на българските градове и региони, една от основните мисии на българските представители в Комитета на регионите.

И конкретно за София – следващата седмица в нашата столица предстои важен семинар на Комисията по култура и образование на Комитета на регионите, в която силно ще бъде застъпена и темата за социалните иновации. По този повод в столицата ни пристига (отново) председателят на Комитета на регионите Марку Маркула. През септември продължават събитията, свързани с Плана за градско развитие (Urban Agenda), по който София е съ-координатор, заедно с Финландия и Естония, а на София партнират и други градове, включително и Габрово.

И завършваме с темата за младите хора и отношението им към европейските ценности, защото именно  на тях предстои да ги защитават след време. Затова до края на годината в София ще има вълна от дебати (в рамките на инициативата на Комитета на регионите Reflecting on Europe). В тези срещи и разговори с младите хора ще се акцентира върху теми като Еразъм + и настройките спрямо сценариите, предвидени в Бялата книга за бъдещето на Европа. А в края на годината предстои и среща на дискусионните групи с редица европейски лидери.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна