Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците в срещата на Г-7 подписаха манифест за всеобхватно икономическо развитие

Особено внимание финансовата седморка е обърнала на киберпрестъпността във финансовата сфера

Участниците в срещата на Г-7 в Бари
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовите лидери на държавите от Г-7 се разбраха за повече сътрудничество срещу киберпрестъпността, както и да не използват външната търговия за спечелването на конкурентно предимство, предаде Ройтерс. Министрите на финансите и шефовете на централните банки на САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия, Италия и Великобритания обсъдиха в италианския град Бари глобалната икономика, борбата срещу финансирането на тероризма, киберсигурността и данъчната политика.


В заключителният документ от срещата е посочено, че държавите ще използват всички инструменти - фискални, структурни и монетарни, за подпомагането на икономическия растеж. 

Италианският министър на икономиката и финансите Пиер Паоло Падоан, цитиран от ТАСС, заяви, че документът поставя основите на система за единна политика за постигане на равномерен икономически растеж, като уточни, че в заключителната декларация са определени конкретни действия по редица теми

На тази среща не говорихме само за глобални проблеми, но и обсъдихме конкретни отговори на конкретни задачи, изтъкна Падоан.

Особено внимание финансовата седморка е обърнала на киберпрестъпността във финансовата сфера. Страните признават, че кибератаките са заплаха за икономиките на нашите страни и за предотвратяването им са необходими мерки на политическо равнище, се казва в комюникето, в което са посочени и срокове за изготвяне на съответни мерки - до октомври 2017 година.

Г-7 потвърди и мандата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за оценка на условията и разработка на предложения за въвеждане на облагане с данъци на най-големите интернет компании (т. нар. уеб-данък). Всички участници са били единодушни, че общото решение е по-ефективно от националните планове, отбеляза Падоан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна