Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ място за България на "Евровизия", първа е Португалия

| обновено на 14.05.17 в 17:22
Снимка: БГНЕС

Огромен успех постигна България на песенния конкурс "Евровизия". Нашият представител – 17-годишният Кристиан Костов, най-младият участник в надпреварата, завоюва второто място. Това е най-доброто класиране на страната ни.

Конкурсът беше спечелен от Португалия. Изпълнението на 27-годишния Салвадор Собрал беше оценено най-високо и от журито, и от зрителите на конкурса.
 
Преди големия финал България получи и две награди след гласуване на журналистите – за най-добри специални ефекти и за най-добра сценична концепция и присъствие. Максимален брой точки – и от журито, и от зрителския вот, общо по 24, страната ни получи от Беларус и от Република Македония.

 За слушателите на БНР след края на конкурса Кристиян Костов коментира постигнатия резултат:

Щом България се гордее с мен, щом всички са доволни и пишат много позитивни неща... Пишат, че съм победител, че ние трябваше да спечелим. Има енергия в хората, има накъде да върви България. Бяхме номер 4 миналата година, сега сме номер 2. Пожелавам на България следващата година да спечели и наистина вярвам, че това може да стане. Аз ще помогна с каквото мога.

Кристиян беше посрещнат като победител на летище "София". На пресконференцията след пристигането си от Киев той каза:

Този път беше уникален и няма никога да го забравя цялото нещо – самото начало, песента, нови приятелства и всичко. Искам да благодаря на всички хора, които гласуваха и които повярваха в нас. Това няма как да го купим – или го има, или го няма. Мисля, че адреналинът изигра играта и само заради това и заради емоцията успях да изкарам песента добре.

27-годишният португалец Салвадор Собрал спечели Евровизия с песента "Amar pelos dois" ("Любов за двама"), изпълнена на родния му език и написана от сестра му.

Това е първата победа за Португалия в 62-годишната история на конкурса.

След състезанието Сорал отговори на журналистически въпрос дали се чувства като национален герой:

Невероятно е, но, честно казано, аз просто искам да живея спокоен живот. Сигурен съм, че ще се случи. Може би ще има голям шум в началото, но не мисля, че съм национален герой. Би било малко странно да се смятам за такъв.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени