Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимизъм и още нещо

БНР Новини
Багерите бутат 110-годишната „Двойна къща“ в центъра на София на 29 април в първия от трите почивни дни и изпреварват подготвената за следващия ден жива верига за защита на къщата
Снимка: БГНЕС

Добър ден. Аз съм Михайлина Павлова. Новият министър на културата заяви вчера в интервю по една от националните телевизии, че разрушеният паметник на културата „Двойната къща“ в центъра на София, ще бъде възстановен.
Ако сегашният собственик Кирил Киров, известен като Киро Японеца, не го направи, имотът ще бъде национализиран и сградата ще бъде построена отново, но с пари от държавния бюджет.
На въпроса как ще бъде принуден Киро Японеца да възстанови къщата, министърът отговори: „Ще го накараме с изисквания. След като има обществен интерес и след като е станало факт и се е случило всичко това, няма минаване. В Австрия, например, механизмите са простички - идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След 6 месеца идват втори път, ако няма започната работа - пак правят предписание. След 6 месеца, ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите“.
Много ми хареса това, което е казал новият министър на културата и ако осъществи тази своя идея направо ще ми стане любимец.
Въпросите ми към него, обаче, са много.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна