Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова: Политиката ни спрямо българските малцинства ще продължи да бъде стабилна



Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Босилеград в Сърбия. Тя присъства на откриването на изложба, с която се отбелязва 100-годишнната от опожаряването на града от паравоенна формация в края на Първата световна война.

По време на документалната изложба, посветена на 100-годишнината от опожаряването на Босилеград, вицепрезидентът беше запознат и с проекта за поставянето на възпоменателна плоча в памет на жертвите, загинали в пожарите през 1917-а година.

Моето присъствие днес от името на държавата е красноречиво свидетелство за това, че нашата политика спрямо българските малцинства ще продължи да бъде стабилна и последователна такава, каквато е била, заяви в началото на приветствието си Илияна Йотова.

Историята трябва да се чете и тези страници трябва да се четат до последния ред. Само така ще можем да премахнем съмненията помежду си на съседски народи, независимо в коя част на Европа става дума,
допълни вицепрезидентът за уроците на историята. Йотова отправи поглед и към бъдещето:
Това бъдеще - добросъседството, това бъдеще е в общото европейско семейство.

Като голяма чест оцени присъствието на вицепрезидента директорът на културно-информационния център в Босилеград Иван Николов:
За нас то е огромна подкрепа, за нас то е една съпричастност, че България остава съпричастна към проблемите на българското малцинство.

По-късно вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети и другия, населен предимно с българи град - Димитровград или Цариброд.

Горещи теми

Войната в Украйна