Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция отново отказа посещение на германски депутати в базата Инджирлик

Федералният министър на отбраната Урсула Фон Дер Лайен на посещение на германски военни в "Инджирлик"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата в отношенията между Германия и Турция се задълбочи, след като Анкара за пореден път отказа достъп на германски депутати до стационираните в базата на НАТО в Инджирлик германски военни. 260 служещи в Бундесвера са разположени там, като тяхната задача е разузнаването със самолети „Торнадо“ в съюзническата мисия срещу "Ислямска държава".

В отговор на поредния отказ германското правителство обяви, че обмисля да започне изтеглянето на своите военни от Турция. Тази опция вече бе проучена при предишна блокада от страна на Анкара. Тогава германски експерти посочиха като алтернатива на Инджирлик бази в Кипър, Кувейт или Йордания. Йордания се смята за фаворит. Решението дали и къде ще се премести Бундесверът трябва да бъде взето идните седмици.

Турция е посочила като причина за поредната блокада предоставянето на политическо убежище в Германия на турски военни. Германското външно министерство нарече отказът напълно неприемлив.  Започнаха конкретни действия по подготовката за изтегляне, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Волфганг Хелмих. Говорителят на правителството Щефен Зайберт обяви, че тази седмица кабинетът ще направи всичко възможно да постигне компормис с Анкара и депутатите да посетят германските военни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени