Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите в България с апел към гражданите и магистратите

Снимка: БГНЕС

По повод няколко от последните решения на Висшия съдебен съвет Съюзът на съдиите в България се обърна към гражданите и магистратите с призив за възстановяване на нормалността. От магистратската организация обясняват, че не виждат смисъл да търсят реакция за тези решения от други институции, защото щяло да е безрезултатно. 

Дебатите от миналия четвъртък, след които с 11 на 7 гласа председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов беше предупреден, че интересът му към съдийските събрания за номиниране на следващите съдебни кадровици от професионалната квота, представлява "недопустим опит за намеса", е едно от основанията на магистратската организация да не търси институционално решение на притесняващите го гласувания на този Висш съдебен съвет. 

Всички решения и начинът на вземането им досега сочат едно – мнозинството в Съвета може без аргументи да приеме, че черното е бяло, което обаче няма как обективно да превърне черното в бяло, пише в писмото. 
Според магистратската организация поредица са решенията на мнозинството съдебни кадровици, които и минимално не съответстват на изискванията за логичност и последователност. 

На финала на откритото си писмо от професионалната организация призовават гражданите и магистратите за нормалност: Да не забравят същностните разлики между добро и зло, почтено и непочтено, агресивно невежество и аргументирано отстояване на позиция, защото за съдържанието на тези базисни понятия не се спори в нормалната, а само в паралелната реалност, която им придава обратен знак като в обърнат наопаки свят.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна