Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

54 екипажа със заявка за участие в рали „България“

Снимка: БГНЕС

54 екипажа от Турция, Грузия и България са подали заявка за участие в 48-ото издание на най-голямото българско рали „България“, което ще се проведе в края на седмица във Варна.

Трябва да благодаря на Министерството на младежта и спорта, на Българския спортен тотализатор, на Община Варна и всички онези големи и малки спонсори, които откликнаха за провеждането на състезанието - заяви Илиев. - Няма да крия, бюджетът - по-точно изстисканият бюджет - на ралито е около 163 000 лева, така е по прогнози. Надявам се да успеем в тези рамки да осигурим тържественост и сигурност, заяви президентът на БФАС Владимир Илиев

Сегашното издание на националната автомобилна надпревара, която за втори път след миналия юни се мести във Варна, е едновременно кръг от Европейския рали трофей (Балканска зона), част е от първенството на Турция, както и е началото на българския шампионат в дисциплината за 2017 година.

Новото за състезанието е, България е да заприлича на истинско голямо рали, заради което закритият парк на автомобилите ще бъде на основния кей на порт Варна, направената преди година нова градска зона за отдих.

В чисто логистичен план, скоростните отсечки отново са разположени във Варненска и Бургаска област, като в 90 на сто от случаите те повтарят схемата от миналата година.

Допълнително включеният скоростен етап е 26-километровият Козичино. Той реално обаче се кара два пъти - веднъж под името Дюлино и в обратна посока - като Козичино. Това е и най-южната точка на рали България, но трасето е разположено така, че след финала организаторите са принудени да направят прегрупиране на колите.

Общата дължина на състезателното трасе е 483.88 км, които в двата дни са разделени на 7 (101.86 км) и 5 (49.64 км) скоростни отсечки, чиято дистанция е 151.50 км. Минималната дистанция на етапите в регулациите от европейския трофей е 150 км. С 1500 м. Рали България успява да покрие минимума, като в същото време спестява значителна част от разходите за осигуряването на безопасността на по-дълга надпревара.

Тържественото откриване на 48-ото издание ще е в 20:30 ч. в петък, 19 май на площад Св.Кирил и Методий, непосредствено пред Катедралата Свето Успение Богородично". 

Стартът на първата отсечка - Дюлино е в събота, в 9:30 ч., а първият ден ще бъда завършен на пристанището във Варна в 21:40 ч.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна