Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Южна Корея: Има голяма вероятност за конфликт със Северна Корея

Мун Дже-ин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че има голяма вероятност за конфликт със Северна Корея, която напредва с ядрената и ракетната си програми, предаде Ройтерс. 

Реалността е, че съществува голяма вероятност за военен конфликт по северната граница и военната демаркационна линия, обяви той

Президентът допълни още, че Северът напредва бързо, що се отнася до ядрените и ракетните способности, но Югът е готов и способен да отвърне, ако Северът актува:

Армията ни поддържа бойна готовност, която няма да позволи никакви провокации. Тя е способна веднага и твърдо да накаже военна провокация от страна на врага. Като президент аз допълнително ще развия тази нейна способност.

Коментарите на Мун Дже-ин идват часове след като Южна Корея, където се намират 28 500 американски войници, заяви, че иска да отвори комуникационните линии със Северна Корея и че Мун се стреми към диалог с Пхенян.

Северна Корея изстреля в неделя балистична ракета, която може да носи ядрена бойна глава, в разрез с резолюциите на ООН.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна