Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Царево против провеждането в София на Фестивала на огъня и нестинарството

Снимка: БГНЕС

Община Царево изпрати писмо до Министерството на културата, в което се обявява против провеждането в София на Фестивала на огъня и нестинарството. Причината е, че проявата имитира и осквернява автентичния ритуал.

Нестинарите от Странджа отказват да участват във фестивала.

Никой от организаторите на фестивала не е потърсил Община Царево, която притежава свидетелство за регистрация на марка "Нестинари", каза кметът Георги Лапчев. Нестинарството е обявено от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Този обичай се случва в Странджа, в село Българи, и който желае, наистина може да дойде и да го види в автентичния му вид такъв, какъвто е, и той се случва в един-единствен ден в годината. Това не е шоу. Това е свят ритуал.

Нестинарите от Странджа са били поканени да участват, но никой няма да присъства, категоричен е един от тях Костадин Михайлов:

Напоследък навсякъде започнаха да правят такива шоута. Лошото е, че използват думата нестинарство, защото това не е нестинарство. Може да е огнено шоу и по всякакъв друг начин да бъде наречено, но не и нестинарство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна