Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мимикрия на реформа" нарече последните конституционни промени Лозан Панов

| обновено на 19.05.17 в 13:45
Снимка: БГНЕС
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Срещата беие по искане на Панов.

"Мимикрия на реформа" нарече последните конституционни промени председателят на ВКС след срещата си с премиера Бойко Борисов. На нея Панов е поискал реформата да продължи в дълбочина. На разговора са присъствали също вицепремиерът Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева.
 

На влизане в Министерския съвет Лозан Панов мотивира срещата си с необходимостта да чуе позицията на министър-председателя и лидер на една от основните управляващи формации за продължаване на съдебната реформа. Панов е категоричен, че това трябва да мине през конституционни промени, свързани с контрол на прокуратурата. 

По тази тема той очаква поисканата вече среща и с президента Румен Радев, който в отговор на настояването на Панов да инициира създаването на спецкомисия, която да провери т.нар. среща "ЦУМ гейт", отказа да направи това, но не отговори на неговото предложение да инициира конституционни промени, свързани с реформата в прокуратурата. 

Панов потвърди, че ще търси и премиерски коментар за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, защото за него това е емблематичен случай, който показва личната институционална реакция при подобни скандали. 

И двете представителки на изпълнителната власт, които единствени застанаха пред медиите, не се съгласиха с определението "мимикрия" на Лозан Панов и обясниха, че конституционните промени през 2015 година са били дотам, докъдето за тях е имало мнозинство. Цачева и Захариева призоваха Лозан Панов да предложи конкретни текстове, които според него трябва да бъдат променени, като правосъдният министър се ангажира да ги придвижи в Министерския съвет и парламента. 

За настояването за шеста поправка в Конституцията Екатерина Захариева напомни, че са нужди 160 гласа и като обеща ГЕРБ да ги търси, призова: Нашият призив и нашето мнение е, че да, това е изключително важна реформа, но не бива да се отлага всичко останало, отваряйки отново темата с Конституцията – заяви Екатерина Захариева.

Това, за което аз апелирам, е в най-бърз порядък да се дадат конкретни текстове какво се разбира под дълбочина на реформата. Всички останали трябва да сме наясно, че само с бланкетни понятия, с общи формулировки, ние рискуваме да останем там, където сме в момента – каза Цецка Цачева.

Примерите, с които председателят на Върховния касационен съд се е опитал да мотивира премиера за ново отваряне на Конституцията заради прокуратурата, са били записите от преди време, известни като "Банкя гейт", настоящата среща "ЦУМ гейт", аферите "Костинброд" и "КТБ".

Панов отрече да има личен конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров и се обяви против опитите да бъдат политизирани различията му за съдебната реформи с личности и институции. Бойко Борисов не слезе след срещата, така че не стана ясно каква е позицията му по текущите съдебни скандали и реформата в прокуратурата. От страна на представителите на изпълнителната власт имаше призив за овладяване на напрежението.

За първи път Лозан Панов коментира и отказът на президента Радев да арбитрира изчистването на скандала "ЦЕМ-гейт":

Президентът направи своя избор. Да уважим това негово мнение. Оставам и ще настоявам за среща с него, защото по втората част от моето писмо, ако наистина е загрижен за съдебната система, нямам отговор. То е във връзка с инициирането на дебат за конституционни промени.

Репортажа на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени