Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Софийски музикални седмици" - наслада за сетивата до 10 юли

Снимка: sofiaweeks.com
С концерт на прочутия оркестър на Маринския театър, под диригентството на световноизвестния Валери Гергиев, на 22 май започва един от най-старите международни музикални фестивали "Софийски музикални седмици", който тази година се провежда под патронажа на Президента на Република България - Румен Радев.

Културното събитие се провежда за 48-ми път и тази година е с удължен срок до 10 юли, както и с обогатена програма, представяща звездни имена като Елена Башкирова, Борис Бровцин, Александър Бузлов, Пламена Мангова, Мартина Шукан, Силвиан Деферн, Людмил Ангелов, Сузана Клинчарова като главни действащи лица във фестивала. Фокусът в тазгодишната програма е виолончелото, като инструмент и композиторът.

На среща по случай обявяването на официалната програма организаторите, сред които диригентът Пламен Джуров и Момчил Георгиев от БНР, очертаха основните акценти от програмата - освен концерта на големия диригент Валери Гергиев със 110-те музиканти на симфоничния оркестър, очакват ни също световни премиери на специално написани за фестивала творби, както и произведения, които ще бъдат представени за пръв път на българската сцена, майсторски класове и семинари. Специално за фестивала ще бъдат обединени творческите енергии на Елена Башкирова и Софийска филхармония, Евгени Божанов и струнен квартет "София", "Камерата Орфика" и Кристиян Шулц, както и още много други.

Маестро Георгиев, който се очаква да пристигне в понеделник преди концерта, ще бъде удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на Музикалната академия.

Чуйте повече от Пламен Джуров в репортажа на Лазарина Кадева от зала България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна