Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скатов изкачи за втори път Еверест

Атанас Скатов
Снимка: Личен архив

Скатов изкачи за втори път Еверест

Атанас Скатов изкачи Еверест рано тази сутрин, съобщиха от екипа му. Скатов стъпва на най-високия връх за втори път. Първото му изкачване е на 24 май 2014 г. от северната страна, докато сега се качи по южния ръб. Скатов е бил на върха около 3 часа българско време тази нощ. Алпинистът веган успя да изкачи Еверест само 6 дни, след като стъпи на връх Лхотце и без да слиза до базов лагер.

Намерението на Скатов бе да изкачи двата върха в рамките на 24 часа, но силния вятър осуети неговите намерения. След Лхотце той слезе до втори височинен лагер (6500 м) и в изчакване на добро време прекара там 3 нощи. На 18 май около 250 човека (алпиниста и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2. Скатов изчака един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19 май също пое към Еверест. След 2 нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ започна атаката си към върха около 17,30 ч непалско време. След 10-часов преход по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето Атанас Скатов се завърна за втори път на най-високия връх на планетата. Към момента той вече слиза, като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

Рекорден е броят на желаещите да стъпят на Еверест и тази година (около 800), като само вчера четирима са загинали. В опит да се изкачат на върха са починали на различна височина един американец, австралиец (на7500 м от северната страна) и словенец (в лагер 4). От вчера липсва и един индиец след изкачването му на върха по-рано в неделя.

Проектът на д-р Атанас Скатов за изкачване на всичките 14 осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава. До момента той е изкачил 5 върха над 8000 метра - това са Еверест, Лхотце, Манаслу, Анапурна и Макалу.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени