Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ спря търга за тол системата заради жалби, министърът обеща тя да бъде въведена "максимално бързо"

| обновено на 22.05.17 в 17:05
Снимка: БГНЕС
Министърът на регионалното развитие Николай Нанков отхвърли възможността да не бъде въведена у нас тол таксата за автомобилите от над 3,5 тона. Държавата има начини - подчерта Нанков - да се справи с жалбите, които временно спират поръчката за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система. На 19 май 3 жалби отново временно спряха поръчката:

Нека да видим какво ще е решението на Комисията за защита на конкуренцията. Лобито против тол таксата не е само лобито на винетките и тези, които евентуално предполагам ще бъдат по някакъв начин засегнати икономически и във финансов аспект от въвеждането на тол таксата. Кой я мотивира? Знаем кой в по-голяма степен ще трябва да се бръкне да плаща. Аз съм убеден, че това е наш основен приоритет. Няма по никакъв начин да позволим да останем в безвремие по темата "тол такси". Напротив, ще я въведем максимално бързо.

Всички действия по процедурата са спрени до произнасяне на компетентните органи, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Шест оферти за изграждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобили с маса над 3,5 тона постъпиха след обявената обществената поръчка. Срокът за изпълнение е 19 месеца, а стойността на поръчката е 200 млн. лева без ДДС. Тол системата ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна