Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест в Гърмен

Снимка: Кети Тренчева

С протестен митинг-шествие жители на Гърмен отбелязаха две години от масовите сблъсъци в общината, които породиха  етническо напрежение и поставиха на дневен ред проблема с незаконните  къщи в ромския квартал „Кремиковци“.  Местните хора обвиниха общината, че  продължава да погазва законите и това възпроизвежда общественото недоволство.

Протестиращите бяха категорични, че земите, върху които е изграден незаконният ромски квартал, са отнети неправомерно от истинските им собственици - жители на съседното село Марчево. Това, за което са били отчуждени преди 15 години - изграждане на сгради за обществени нужди, не е реализирано, а междувременно са заселвани десетки ромски семейства върху земеделски масив, без никаква инфраструктура.

124 сгради бяха обявени за незаконни и 11 от тях бяха принудително съборени през лятото на 2015 от ДНСК. Кметът на общината Минка Капитанова не отрече съмненията, че се правят опити за узаконяване на някои от къщите, но уточни , че те са само за 29-те закупени парцела.

Надеждата на хората е чрез насрочения за 18 юни местен референдум да спрат това според тях беззаконие. Капитанова обаче ги попари: „Отговорът, който ще даде референдумът, няма как да задължи спирането на нещо, което е регламентирано по закон.“



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна