Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жива верига за обединен Кипър премина днес през буферната зона в Никозия

Снимка: Бранислава Бобанац

Жива верига за обединен Кипър премина днес през буферната зона в Никозия и свърза двете части на разделената кипърска столица. С нея кипърски гърци и кипърски турци заедно призоваха лидерите на двете общности за спешни решения за мир, след като в петък преговорите между тях изпаднаха в дълбока безизходица. 

Буферната зона между двата контролно-пропускателни пункта на централната улица в Никозия днес бе препълнена от кипърски гърци и кипърски турци. Те демонстрираха с маслинови клонки и плакати, на които на гръцки, турски и английски език бяха изписани исканията им - “Решение сега”, “Обединение, а не разделение”, “Искаме единен Кипър”, “Лидери, следвайте хората”.

Човешката верига бе по идея на гражданската инициатива "Да обединим Кипър сега", по чийто призив всяка вечер в продължение вече на една седмица се провеждат мирни протести в буферната зона. Днешният символичен акт показва солидарността между хората от двете разделени общности и е призив към двамата кипърски лидери Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ да покажат истинско лидерство и да обединят Кипър без по-нататъшно забавяне, заявиха организаторите. Те посочиха, че говорят като “деца на поколението, което никога не е виждало мир в страната си, родители на деца, които заслужават по-добро бъдеще, кипърци, които вярват, че сегашната ситуация е срам”.

Акцията за мир е и мощна реакция срещу поредното изпадане на преговорите за обединение на страната в задънена улица, като този път кризата е много тежка. Тя дойде след като в петък специалният съветник на ООН по Кипърския въпрос Еспен Барт Ейде обяви, че прекратява дипломатическите си совалки между двамата кипърски лидери поради липса на “перспектива за обща основа”. Решението му е резултат от невъзможността Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ да постигнат съгласие по процедурата и реда за обсъждане на въпросите на втора международна конференция по Кипърския въпрос в Женева, въпреки че и двамата изразяват желанието си тя да бъде свикана от ООН.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени