Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският външен министър разкритикува американския президент Доналд Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският първи дипломат излезе с остри думи срещу президента на Съединените щати. Зигмар Габриел обвини Доналд Тръмп, че с "късогледата си политика" е отслабил Запада и вреди на Европейския съюз.

Всеки, който ускорява климатичните промени, като отслабва защитата на околната среда, който продава повече оръжие в конфликтни зони и който не иска да реши по политически път религиозните конфликти, поставя в опасност мира в Европа, каза германският външен министър, цитиран от Франс прес.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е било правилно да не се прикриват различията със Съединените щати по климатичните въпроси. Според Меркел от срещата на Г-7 през уикенда е станало ясно, че ще е трудно Парижкото споразумение за климата да бъде изпълнено. Американският президент Доналд Тръмп отказа да приеме пакта на срещата на Г-7 с мотива, че има нужда от още време за размисъл.

Меркел също повтори позицията си, че Европа трябва да вземе съдбата си в ръце и че епохата, в която европейците можеха да разчитат изцяло едни на други, почти е отминала. Този коментар шокира Лондон и Вашингтон, когато Меркел го изрази в изказване вчера.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна