Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден без тютюнев дим

| обновено на 31.05.17 в 09:00
Снимка: БНР


Около 3500 българи са починали от рак на белите дробове, причинен от употреба на тютюневи изделия, сочат данни на Евростат за 2014 година, като според специалистите тенденцията се потвърждава и през 2015-а.

Около 80% от преждевременните смъртни случаи вследствие употребата на тютюн са в страни с нисък или със среден доход, сочи още проучването на европейската статистическа агенция.

Днешният ден – 31 май, се отбелязва като Световен ден без тютюнев дим. Тази година мотото е "Тютюнът – заплаха за развитието". Според последния доклад, наречен- "Икономика на цигарения дим",  България е страната в Европейския съюз с най-висок дял на редовните пушачи.Според друга констатация в изследването-хората с добри доходи в България не се отказват от цигарите,докато в богатите страни, хората с най-високи доходи не пушат.


В цялата страна през месец май Регионалните здравни инспекции организират инициативи за популяризиране на Световния ден без тютюнев дим – превантивни дейности за ограничаване на тютюнопушенето, фотоконкурси, изложби на колажи, прожекции на филми, спортни турнири за ученици, разпространение на информационни материали.

Министерството на здравеопазването напомня, че целогодишно е предоставена възможност за безплатно консултиране как да откажат цигарите.

В Златоград Здравната инспекция организира информационна кампания.

Кампанията "Без тютюнев дим" ще се проведе от 10.00 часа пред сградата на общината. Всеки, който пуши, ще може да се подложи на безплатно измерване на въглероден диоксид в издишания въздух. Този показател се използва за диагностика на зависимостта от цигарите и като начин за непосредствено онагледяване на вредното им въздействие, информират специалисти от Регионалната здравна инспекция в Смолян. По време на кампанията ще бъдат предоставени информационни материали за никотиновата зависимост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна