Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зигмар Габриел: Има леко ранени служители на германското посолство след атентата в Кабул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 80 души загинаха и около 400 бяха ранени при самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул. Все още не е ясно каква е била целта ѝ, предава Ройтерс. Това е един от най-кръвопролитните атентати в Афганистан от месеци. Той се случи в близост до германското посолство в Кабул.

Външният министър на Германия Зигмар Габриел изрази ужаса си атаката:

Няма точен брой все още, но цифрите показват много над 80 загубили живота си и няколко стотици ранени. Всички са граждани на Афганистан. Има много цивилни, напълно невинни хора. Има леко ранени и от германското посолство. Сред загиналите са афганистанци от персонала по сигурността, които са работели в германското посолство. Но има и много, които нямат никаква връзка с него. Това е ужасна атака и ще се опитаме да помогнем на семействата. Това за пореден път е доказателство, че терорът се прицелва в западни институции, но също и в своя собствен народ.

Мощната бомба избухна по време на сутрешния час-пик в центъра на афганистанската столица. Експлозивите са били натъпкани в цистерна. Ето какво сподели очевидец:

Бях на бюрото си, когато чух ужасен звук и изпаднах в безсъзнание. Не знаех какво ми се е случило и когато няколко минути по-късно отворих очите си, бях под бюрото и кръв течеше от рамото ми. Беше ужасна експлозия. 

Пострадали са намиращи се наблизо сгради на посолства.

До момента никой официално не е поел отговорност за атентата, извършен в началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна