Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 4 гласа Главчев оцеля като председател на Народното събрание

| обновено на 01.06.17 в 12:19
Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС
Димитър Главчев остава председател на Народното събрание. След близо 2-часови дебати 118 депутати гласуваха "против" предложението на "БСП за България" Главчев да бъде освободен от поста си.
"За" се обявиха 114 депутати от БСП, ДПС и "Воля".

ГЕРБ и БСП спориха дали председателят на парламента Димитър Главчев да подаде оставка. Дебатите протекоха с размяна на остри реплики. Мотивът за оставката беше, че Главчев е подкрепял езика на омразата в пленарната зала.

От БСП твърдяха, че няма управленска програма, а от ГЕРБ – че имат управленски приоритети.

Ние не желаем на институцията да се гледа като на място, където не се работи.

Парламентът не работи вече две седмици, каза Корнелия НиноваПравят се опити за прокарване на лобистки закони. Управленската немощ се прикрива с декларации и език на омразата.

Нинова отбеляза, че управленската програма няма да я има вероятно и до края на сесията през юли, защото началникът на кабинета на премиера е поискал законодателни инициативи от министерствата до юни, а докато те бъдат разгледани и подготвени, ще изтече и срокът за парламентарната сесия.

В защита на Главчев се изказаха ГЕРБ, но той също обясни, че: 

Няма системно нарушаване на правилника. Те са и противоречиви мотивите, тъй като казвате, че превишава правомощията си. От друга страна казвате, че не се упражняват правомощия.

Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че правителството има управленска програма отпреди изборите.

Избирателите са я подкрепили с вота си. На свой ред Кирилов обвини БСП, че подрива доверието в парламента.

Обединените патриоти определиха искането на БСП като пресилване и преиграване, а от "Воля" напуснаха залата в знак на протест, защото всички депутати "са се оляли в този дебат". Не помогнаха по време на дебата призивите, че е 1-ви юни и така депутатите не давали добър пример на децата. 

В предаването "Преди всички" заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че от ГЕРБ ще подкрепят Главчев. Цвета Караянчева отвхърли и упреците на социалистите, че Народното събрание не работи и каза, че не бива да се държи сметка коя партия колко законпроекта е внесла.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени