Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп ще обяви дали САЩ се оттегля от споразумението за климата

Снимка: БТА
Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че днес ще обяви своето решение дали да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, предаде ДПА.

Ще обявя своето решение за Парижкото споразумение в четвъртък в 3 часа следобед. Да направим Америка отново велика, написа Тръмп в Туитър.

Вчера водещи американски медии като Фокс Нюз и Си Ен Ен съобщиха, че Вашингтон ще се оттегли от споразумението, което е подписано от 195 държави.

С отказа си Съединените щати, които са вторият най-голям източник на въглероден диоксид в света, ще се наредят до Сирия и Никарагуа, които не подкрепят договора.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди американския президент Доналд Тръмп, че не може просто да оттегли САЩ от споразумението и че това би отнело години.

Същевременно ЕС се споразумя с Китай за създаване на Алианс за борба с климатичните промени. Целта е да се неутрализират негативните последствия от възможното излизане на САЩ от Парижкото споразумение.

И един любопитен щрих към темата: Основателят на гигантите "Тесла" и SpaceX Илън Мъск се закани, че ще напусне консултативния съвет към администрацията на американския президент, ако Вашингтон се откаже от Парижкото споразумение за климата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна