Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САС отмени предсрочното условно освобождаване на Любомир Димитров-Гребеца от "Наглите"

| обновено на 01.06.17 в 20:42
Снимка: БГНЕС

Любомир Димитров-Гребеца от групата за отвличания "Наглите" няма да излезе предсрочно на свобода. Решението е на Софийския апелативен съд и е окончателно. То дойде на фона на остра обществена реакция, последвала новината, че Димитров и Ивайло Евтимов-Йожи могат да излязат по-рано от затвора.

Първата директна реакция дойде от апелативните съдии, отменили определението на съдията от Софийския градски съд Петър Стоицов, уважил молбата на Гребеца да изтърпи оставащите му година и седем месеца затвор на свобода. Според апелативните съдии положителните данни за осъдения, подадени от затворническата администрация, сред които: понижен риск от рецидив, работа, липса на наказания, положителна посока в превъзпитанието, са само формални. 

На другия полюс обаче животът му преди затвора, определен от САС като "хищнически", е манипулативен. Една от причините, поради която той остава зад решетките. Очаква се Апелативният съд да се произнесе и за разрешението, отново на СГС, предсрочно освободен да бъде и друг член на "Наглите" Ивайло Евтимов - Йожи

Промени, които да ограничат казуси като този, без да се влиза в колизия с европейски препоръки, обеща правосъдният министър. На затворническата администрация ще се окаже при такива затворнически молби да прави преценка дали е постигната целта на наказанието:

Завишаване на отговорността им, съобразявайки обществения интерес, обществената тежест на наказанието заради престъплението, за което то е наложено, каза Цецка Цачева и обеща да ускори обществената поръчка за доставка на електронни гривни, с които да се контролират предсрочно освободените затворници. 

Има изготвено техническо задание. Разпоредила съм да бъде прецизирано, актуализирано. Тук сме в забавяне, призна правосъдният министър и се ангажира, още в понеделник процедурата да бъде стартирана. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна