Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Блумбърг: САЩ ще изпълнят задълженията си по Парижкото споразумение

| обновено на 03.06.17 в 18:12
Майкъл Блумбърг
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Щатски губернатори, кметове на десетки американски градове, ректори на близо 90 университета и собственици на над 100 компании се присъединиха към инициатива на мултимилиардера Майкъл Блумбърг, която е на път да допринесе за пълна изолация на администрацията на президента Доналд Тръмп по въпроса за климатичните промени след заявеното от Тръмп оттегляне от Парижкото споразумение за климата.

Американците нямат нужда от Вашингтон, за да спазят ангажиментите си към Парижкото споразумение за климата и няма да допуснат Вашингтон да им попречи да го направят, заяви Блумбърг по време на изненадваща визита снощи в Париж при френския президент Еманюел Макрон.

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който е специален пратеник на генералния секретар на ООН по въпросите на климатичните промени и глобалното затопляне увери, че САЩ ще спазват екологичния пакт:

Днес искам светът да знае, че Съединените щати ще изпълнят задълженията си по Парижкото споразумение и, че чрез партньорство между градове, щати и предприятия, ние ще се стремим да останем част от този процес. Американското правителство може да се е оттеглило от споразумението, но американският народ остава ангажиран с него и ние ще постигнем своите цели.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон посочи:

Вчера правителството на една голяма страна се отказа от отговорностите си, свързани с климатичните промени, но правителството не обобщава и не олицетворява нацията. Други заинтересовани в сферата на политиката, на икономиката и граждани, открито заявиха мнението си и предприемат хиляди инициативи, а ние ще ги подкрепим и ще се борим заедно с тях.

Това, което можеше да ни отслаби, всъщност ни направи по-силни.

Администрацията на Доналд Тръмп категорично отхвърли международните критики.

Европейските лидери искат да не се оттегляме от споразумението, защото им изнася икономиката на Съединените щати да продължи да бъде в окови, заяви Скот Пруит, администратор на Агенцията за защита на околната среда.







БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна