Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет души загинаха при катастрофа с нелегални имигранти на АМ "Тракия"

| обновено на 04.06.17 в 14:52
Снимка: БГНЕС


10 души са загинали при  катастрофа с микробус, превозвал нелегални имигранти на АМ "Тракия".  Инцидентът е станал близо до Пазарджик минути преди шест часа на 98 километър на АМ "Тракия" в посока София. Микробусът, в който са били общо 17 нелегални мигранти, се е движил от Южна България за столицата.  В района на Пазарджик, водачът, който е неправоспособен и е на 16 години, е заспал на волана. Така загубил контрол над буса и се е ударил в крайпътно дърво. Младежът е загинал на място.

Задържан е собственикът на микробуса.  Оцелелите мигранти, както и телата на загиналите, са в пазарджишката многопрофилна болница. Един от тях е с отстранен далак и с опасност за живота. Заради тежки травми по лицето друг мигрант е откаран в Пловдив.


За предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" директорът на Националната полиция гл. комисар Христо Терзийски заяви, че вероятно чужденците са били обект на нелегален трафик.

По повод тежкия инцидент, главен комисар  Младен Маринов обясни на пресконференция в Пазарджик

Катастрофиралите мигранти са от Афганистан, Пакистан и един сириец. Сред тях няма жени и деца. Те са преминали нелегално, най-вероятно турската граница, след което са наели микробуса да ги откара към столицата. Както стана ясно, 16-годишният шофьор загина на място след удар в дърво. Той не е собственик на микробуса, каза главният секретар на МВР Младен Маринов:
В момента на територията на столицата се извършват  оперативно-издирвателни мероприятия на адреса на загиналия водач, който е непълнолетен, 16-годишен, тъй като МПС не е негова собственост. В момента също е задържан на територията на столицата собственикът на МПС и се изяснява по какъв начин е предоставен на неправоспособно лице. Продължават оперативно-издирвателните мероприятия и събиране, и анализиране на информация по отношение на това, къде са преминали и по какъв начин са преминали тези чужди граждани, които са превозвани с микробуса. При всички положения след като имаме констатирани лица във вътрешността на страната, те по някакъв начин са били подпомогнати, че всички лица, които са ангажирани с тази дейност ще бъдат арестувани.
Микробусът, който катастрофира на АМ "Тракия", е бил преотдаден през няколко души докато стигне до 16-годишния криминално проявен шофьор. Това съобщиха за"Хоризонт" източници от разследването. В момента се изясняват всички участници в тази схема. Не се изключва вероятността това да е начин за прикриване на канал за трафик на бежанци. До момента е задържан само собственикът на автобуса, български гражданин, живеещ в квартал Бусманци. Той е  таксиметров шофьор в една от големите столични компании и е преотдал буса на друг човек. Издирват се останалите участници в схемата с преотдаването на превозното средство.

Разследването по случая продължава. В столицата се извършват още претърсвания на адреси и на хора, за които се смята, че са съпричастни към случая. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна