Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет скъсаха дипломатическите си отношения с Катар

| обновено на 05.06.17 в 12:16
Доха, Катар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет затвориха границите си. Катар беше изключен и от арабската коалиция, която извършва военна операция в Йемен. Международно признатото правителство там прекъсна отношенията си с мотив, че Катар работи с неговите врагове от движението "Хуси". Две авиокомпании вече прекратиха от утре полетите си до Доха. Бахрейн затвори въздушното си пространство за катарски самолети.

Катар изрази съжаление за решението. Доха увери, че мерките няма да се отразят на живота на обикновените хора и на постоянно пребиваващите в емирството.

Действията на арабските държави идват само седмица след посещението на американския президент Доналд Тръмп в региона, който сключи с Рияд най-голямата военна сделка в историята на САЩ за доставка на оръжия и оборудване за почти 110 млрд. долара.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова държавите от Персийския залив да останат обединени. Катар, която е с население от 1,7 млн. души, е най-богата държава в света според БВП на глава от населението. Страната притежава третите в света по количество резерви на природен газ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени