Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракски военни: Мосул ще бъде освободен до дни

Снимка: БГНЕС

Иракските сили наскоро обявиха атаката си срещу "Ислямска държава" в южната част на Стария град в Мосул, предава Ройтерс. До момента са убити най-малко седем екстремисти. Вече шест месеца трае освобождението на Мосул. След като си възвърнаха източната част на града, Иракското съвместно оперативно командване започна отвоюването на западната част на 19 февруари.

Съвместното оперативно командване обяви стратегия за обкръжаване на Стария град. Според представител на правителството по-малко от десет процента от Западен Мосул остават да бъдат освободени. Саад Хадити, говорител на Информационното бюро на иракския министър-председател, коментира:

Тази битка, при която иракските военни не пестиха усилия, навлезе във финалната си фаза и по-малко от десет процента от западния бряг на Мосул очакват да бъдат освободени. Можем да обявим победа за освобождението на Мосул много скоро.

Иракските военни са превзели важна крепост на екстремистите в Стария град и са спасили жителите, хванати в капан в него:

Иракските сили осигуряват професионално хуманитарни и спасителни задачи, като оказват защита на жителите в освободените райони и придружават онези, които искат да напуснат и да отидат в приюти. Също така осигуряват стоки от първа необходимост за онези, които остават в освободените зони и ги защитават от опасността, която представляват бомбите и снайперистите, допълни Хадити.

Говорителят на съвместно оперативно командване в Багдад заяви, че битката за превземането на Мосул върви гладко и градът ще бъде освободен до дни, като подчерта, че за екстремистите няма друг изход, освен да се предадат:

Мисля, че понастоящем има само две опции за екстремистите - или да се предадат и да бъдат съдени, или да бъдат унищожени напълно, заяви Яхя Расул, говорител на съвместното оперативно командване.

Победата за освобождението на Мосул ще бъде символично отбелязана с превземането на Голямата джамия Ал Нури в западната част на града, допълни Яхя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна