Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече са известни имената и на тримата нападатели от Лондон

| обновено на 06.06.17 в 18:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стана известно името и на третия нападател в Централен Лондон. Италианският вестник "Кориере де ла сера" съобщи името на нападателя, позовавайки се на италианските тайни служби. Това е 22-годишният Юсеф Загба, който е италиански гражданин от Болоня от марокански произход. Още няма официално потвърждение от "Скотланд ярд". По данни на вестника, през 2016 година Юсеф е имал проблем с италианските служби.

Така вече са известни и тримата нападатели, които бяха застреляни от полицията, след като причиниха смъртта на 7 и раниха 48 души, 18 от които още в критично състояние. Другите двама нападатели са Хурам Бат и Рашид Редуан, живели в лондонския квартал "Баркинг". Хурам е британски гражданин от пакистански произход, познат на службите за сигурност. Рашид е притежател на ирландска лична карта и е с мароканско-либийски произход.

Британската полиция обяви, че е арестувала 27-годишен мъж в рамките на разследването на атентата. Арестът е бил извършен в квартал "Баркинг". Задържането идва ден след като 12-те арестувани във връзка с нападението бяха освободени.

Междувременно стана известно името и на още една от жертвите – австралийката Кърсти Боден.

Днес лондончани отново почетоха с едноминутно мълчание жертвите на атентата.

Критиките към британските тайни служби обаче не стихват на фона на все повечето сведения, че те не са реагирали адекватно, въпреки получаваната информация за дейностти на извършителите на нападението. Ожесточен спор по въпроса за финансирането и съкращенията в полицията се разгоря днес между политическите партии два дни преди общите избори. Консерваторите защитават решенията за съкращения, като твърдят, че рискът от тероризъм не е в резултат на тези мерки. Лъйбъристите обаче сочат статистиката и обвиняват лично премиера Тереза Мей, при която като министър на вътрешните  работи са съкратени 20 000 места в полицията. Опитът на външния министър Борис Джонсън днес да пренасочи вниманието на кампанията към Брекзит се провали. В проучванията на общественото мнение има разминавания каква точно е преднината на консерваторите пред лейбъристите, макар и повечето да отчитат все по-малка разлика. Според анкета на агенция "Сървейшън" разликата между консерватори и лейбъристи дори е само един процент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна