Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Родители дадоха класирането за 1-ви клас на прокуратурата, четем в СЕГА. След като Върховната административна прокуратура откри дискриминационни практики в условията на някои столични училища за прием на първолаци, на прицел е и самото класиране за първи клас. Преди ден родители подадоха жалба в прокуратурата заради съмнения, че някои майки и бащи са представили фалшиви документи, че работят в непосредствена близост до училището, което носи допълнителни точки при класирането, съобщи Би Ти Ви. Става дума за родители, подали документи за кварталното училище - в случая 51-во ОУ "Е. Багряна", но чиито деца не са приети, въпреки че отговарят на основния критерий да са в непосредствена близост до школото.

Виж повече

Седмокласниците средно с 43,95 точки по математика, пише МОНИТОР. 43,95 точки от общо 100 е средният успех на столичните седмокласници на националното външно оценяване (НВО) по математика. По български език и литература (БЕЛ) пък е 59,58 точки. На сайта на Регионалното управление по образование в София бяха публикувани статистиките с успеваемостта на учениците в столицата. По нея родителите и седмокласници могат да се ориентират какъв е успехът на детето им, в сравнение с другите кандидат-гимназисти. Майките и татковците имат възможността да сметнат колко седмокласници водят тяхното дете по постижения и колко са с по-нисък резултат.

Виж повече

1.30 лв. на час ще струва почасовата детска градина, извежда в заглавие СЕГА. Почасовото обучение на деца в детските градини да бъде въведено в София от тази есен, предвижда доклад за промени в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столичната община. Темата ще се обсъжда на заседанието на СОС утре. Почасовата форма стана възможна с новия училищен закон. Този тип обучение трябва да става в рамките на три последователни астрономически часа на ден през учебно време заедно със сутрешния прием на 3- и 4- годишните децата от групите за целодневно и полудневно обучение и отглеждане. За 1 час родителите ще заплащат за услугата по 1.30 лв. В цената не влиза хранене.

Виж повече

Столичната община планира да изгради 8 нови тролейбусни линии до 2025г., се казва в програмата на общинското дружество „Столичен електротранспорт“ за 2017 – 2020 г., която ще бъде гласувана от общинския съвет в четвъртък, научаваме от ТРУД. Предвижда се и да бъде изграден нов трамваен релсов път по бул. „Копенхаген“, от ул. „Обиколна“ до метростанция „Младост 1“. Ще се гради тролейбусно трасе от бул. „Владимир Вазов“ до ул. „Локомотив“, както и в участъка от бул. „Г. М. Димитров“ до „Симеоновско шосе“. Тролейбусна линия ще има по ул. „Хан Кубрат“ и ул. „Адам Мицкевич“. Ще се правят и трасета по ул. „Бяла Черква“, през булевардите „Фритьоф Нансен“ и „Патриарх Евтимий“, както и по ул. „Тодор Каблешков“ и бул. „България“. Тролеи ще се движат и по бул. „Добринова скала“ от бул. „Захари Стоянов“ до бул. „Царица Йоана“. До „Младост 2“ ще се гради линия по бул. „Андрей Сахаров“, а в „Дружба 2“ ще има трасе по бул. „Цветан Лазаров“.

Виж повече

Заеми с ниски лихви за саниране на еднофамилни жилищни сгради и студентски общежития ще бъдат осигурени чрез финансови инструменти в рамките на ОП "Региони в растеж" 2014-2020, информира СТАНДАРТ, позовавайки се на зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова. Мярката цели прилагането на мерки за енергийна ефективност в частни еднофамилни жилища и общежития в 39 града. В новия програмен период до 2020 г. по ОП "Региони в растеж" е предвиден ресурс за финансови инструменти от 370 млн. лв. Той ще се разпределя под формата на кредити, чрез три фонда за градско развитие в 39 големи града. Очаква се до края на октомври фондовете да бъдат избрани, а още през ноември или до края на годината да може да се кандидатства с проектни идеи.

Виж повече

Художници бранят спорния паметник "1300 години България", съобщава СЕГА. "Смятаме, че е абсурдно темата за европредседателството на България да се използва като мотив за рушене". Това се казва в отворено писмо на Съюза на българските художници (СБХ) по повод планираното за това лято демонтиране на паметника "1300 години България", дело на проф. Валентин Старчев. Монументът, разположен пред НДК, ще бъде свален заради непоправими корозионни процеси в структурата му. Художниците се опасяват, че демонтирането и преместването на паметника практически не е възможно в цялостния му вид и ще доведе до унищожаването му. Металните пластики, които предстои да бъдат демонтирани, са само детайли от произведението и нямат самостоятелна стойност, което не позволява да бъдат "реаранжирани", се казва още в писмото.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна