Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крещяща е нуждата от ефективни реформи в образованието

Снимка: pixabay.com

Национален инициативен комитет даде начало на Националната гражданска инициатива за качествена и иновативна образователна система, съгласно закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление. Този закон дава възможност, чрез инструмент на пряката демокрация, гражданите да участват във властта. В инициативата са залегнали предложения, които са насочени към промени в образователната ни система.

Трябва да се създаде независима комисия за цялостен надзор на системата на образованието, в чийто правомощия да бъде включено и "налагане на дисциплинарно уволнение“ при безспорно установяване на наличие на насилие, независимо от какъв характер е, отбеляза председателят на инициативния комитет Васил Николов. Предлага се да се увеличи броят на кадрите, работещи в яслите, детските градини и училищата, защото сега той е крайно недостатъчен, а също и промяна на целия адаптационен  модел при първоначалното постъпване и при смяна на ясла, детска градина или училище.

Сн. Добромира МицеваДруго предложение е въвеждане на постоянно видео наблюдение във всички помещения на ясли, детски градини и училищата. Това ще послужи за прекратяване на психическите и физическите посегателства върху детето.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени