Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как протече последният ден от предизборната кампания във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските политици неуморно кръстосват страната в опит да съберат максимална подкрепа в утрешните общи избори. Кампанията бе помрачена и прекъсната на два пъти от терористични нападения в Манчестър и в Лондон.

В днешния последен ден британските партии наблягат на силните страни в тяхната кампания. За консерваторите на Тереза Мей това е Брекзит. Премиерът призова гласоподавателите да я подкрепят утре в "битката на Великобритания в Брюксел".

Лейбъристите призоваха хората да гласуват така, че да спасят британското здравеопазване и образование. Техният лидер Джеръми Корбин набира все по-голяма подкрепа и много хора се стекоха днес из цялата страна да слушат речите му.

Последното проучване на агенция YouGov показва, че на Тереза Мей малко няма да ѝ достигне да състави самостоятелно правителство и ще се стигне до "висящ парламент". Другите агенции обаче предричат комфортна победа на премиера за правителство на мнозинството.

Тероризмът се превърна в централна тема през последните дни в предизборната кампания. Броят на жертвите от последното нападение в Централен Лондон вече нарасна на осем души, след като водолази извадиха от река Темза тялото на френския турист Ксавие Томас. 29 от ранените все още са в болници, 10 от тях в критично състояние.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна