Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коми потвърди, Тръмп го карал да спре разследването срещу Флин

Директорът на ФБР Джеймс Коми
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми потвърди, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп го е карал да спре разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин за нерегламентирани контакти с руските власти.

Коми публикува писмено изявление преди утрешното му изслушване в сенатската Комисия по разузнаването. Тръмп го уволни на 9 май и с това предизвика критики, че се опитва да попречи на разследването, което води ФБР. В изявлението си Коми твърди още, че през януари Тръмп го е попитал дали иска да остане директор на Бюрото и му е обяснил, че очаква лоялност.

Това много ме притесни, предвид традиционно независимия статут на ФБР в изпълнителната власт, пише Коми.

По-рано днес, Тръмп номинира за нов директор на ФБР Кристофър Рей – бивш помощник главен прокурор в администрацията на Джордж Буш-младши, отговарял за борбата с корпоративните и финансовите измами. А директорите на националното разузнаване Дан Коутс и на Националната агенция за сигурност адмирал Майк Роджърс отказаха да съобщят в комисията по разузнаването на Сената дали Тръмп е натискал и тях да се месят на разследването на ФБР.

Според бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър скандалът с Тръмп е по-голям и от аферата "Уотъргейт", довела до оставката на президента Ричард Никсън преди 43 години:

Трябва да кажа, че според мен, ако направим сравнение, "Уотъргейт" бледнее пред това, с което се сблъскваме сега.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна