Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панов: Идеята ми за изваждането на прокуратурата от съдебната власт няма политически мотив

| обновено на 08.06.17 в 12:15
Лозан Панов
Снимка: БГНЕС


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отхвърли обвиненията, че искането му за изваждането на прокуратурата от съдебната власт и за свикването на Велико народно събрание е политически мотивирано. 

Това е просто идея за дебат, каза Панов преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Почти едновременно БСП, ДПС, ГЕРБ и главният прокурор реагираха с подозрение в политически подтекст за консултациите, които поиска Панов от президента Румен Радев за свикване на Велико народно събрание и изваждането на прокуратурата от съдебната власт.

Споделянето на идеи не е политика, защото в България, във всяка демократична държава, всеки може да сподели идеи и концепции, мотивира се той и отговори с въпрос на въпроса от вчера на обвинител номер едно – питал ли е съдиите, когато прави такива предложения:

Странен ми е подобен подход, защото, дали той е питал пък прокурорите, когато е искал да отиде в ЦУМ… Така мога да отговоря на този въпрос. 

Според съдия номер едно през годините са правени много промени в Конституцията, свързани със съдебната система, но винаги темата за контрол над главния прокурор е била заобикаляна, а тя, според него, е важна и затова дебат трябва да има.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров очаквано възрази на лансираната от председателя на ВКС Лозан Панов идея за изваждане на прокуратурата от съдебната система. Той определи отношението си като крайно критично:

Мнението ми, естествено, е крайно отрицателно. Прокуратурата е оценявана и в момента като институция, която е безконтролна и едва ли не виновник за всички беди. Питам, ако я изведем от съдебната власт, ако я изведем от контрола на ВСС, ако я изведем от сегашната форма на парламентарен контрол, колкото и неинтензивна да е тя, ако въобще я изведем от сегашното ѝ положение и я превърнем в една отделна независима, самостоятелна институция, няма ли да я направим по-безконтролна и далеч по-неограничена в правомощията си от сега? 

Лозан Панов отказа да коментира по същество проверките, които правят НСО и прокуратурата около развинтените и липсващите болтове на автомобила, който го вози. Запитан дали се страхува за живота си, председателят на ВКС отговори: 

Не се страхувам, но не мога да бъда и безразсъден. В този смисъл, когато съм видял нещо, няма как да не сезирам органите, които са компетентни за това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени