Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моцарт, Щраус и Брамс ще звучат във Видин

Снимка: Пламен Генчев
Видинската симфониета представя тази вечер концерт с произведения на Моцарт, Брамс и Щраус. Диригент ще бъде Андреас Апостолу от Гърция. Маестрото е във Видин, и изобщо в България, от няколко дни. Среща се за първи път с музикантите от видинската Симфониета, но казва, че бързо са намерили верния тон в съвместната си работа. Включените произведения в програмата на днешния концерт са голямо предизвикателство, каза Андреас Апостолу:

Тук съм от няколко дни, имахме няколко репетиции с вашия оркестър, сътрудничат и учат бързо. Този път имат трудна програма, мисля. Тази Симфония №1, която чухте по време на репетициите, е много, много трудна. Благодарен съм на добрата ни съвместна работа и на напредъка, който отбелязват. Мисля, че ще направим един добър концерт, надявам се... За първи път съм в България и във Видин. Минах през София първо. Живея в южната част на гръцкия полуостров Пелопонес и трябваше да хвана самолета от Атина до София. Там прекарах първата си нощ в България. Видях Белоградчик, после дойдох тук, във Видин.


Попитахме диригента възнамерява ли пак да дойде във Видин:

Андреас Апостолу, диригентМисля си, че ще е хубаво, не знам какво ще ми поднесе съдбата, но да, бих искал пак да дойда в това хубаво място- красив град. Това, което най-много ми харесва сега, са липите, ухае прекрасно. Имате най-невероятните липови дървета на света."

Гръцкият диригент сравни Видин с Берлин, където имат улица под липите:

Берлин имат едно място - улица "Под липите", много е известно. Вие би трябвало да сте по-популярни, защото липите ви са по-хубави...

Концертът на Симфониета Видин включва Моцарт- Увертюра "Отвличането  от Сарая"; Щраус- "На хубавия син Дунав" и Брамс- Симфония №1. Началото е от 19.00 часа - Зала "Филхармония".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна